ЗДРАВО СЕ ХРАНИМО, ЕКОЛОШКИ ГРАДИМО!

 

Времена се мењају, технологија напредује… Оно што је некада било немогуће, данас је извесно. Сигурно не помислите шта може да се учини са корама банане, љуспицама семенки и сунцокрета. То је отпад, али може бити и саставни део бетона за градњу.

У морима и језерима  расте неколико хиљада врста алги и морских трава, које производе више кисеоника него све биљке заједно.  Поред њих, и печурке  стално су на макробиотичком и вегетаријанском менију. Али, ту није крај њиховој примени. Да ли вам зграда од алги, печурака и морских трава звучи невероватно? Верујете ли да од алги можемо добити биодизел и друга уља?

Појавом нових технологија, стари грађевински материјали и технике потиснути су у други план, али неки који се годинама већ не користе (слама), све више добијају на популарности.

Сетимо се старе индијанске пословице „Не наслеђујемо земљу од наших предака, већ је позајмљујемо од своје деце“. Зато је наша порука: УЧИНИМО НЕШТО ОДМАХ! То свако од нас може и то је боље него размишљати о томе шта још све не ваља. Показаћемо вам како…

 

 

 

У периоду од 03.12.2014. до 08.12.2014. десет ученика осмог разреда представљали су нашу школу, са поставком „Здраво се хранимо, еколошки градимо“, на Фестивалу науке 8 у Београду.

Била нам је велика част да посетиоцима фестивала представимо нашу школу, општину Црвени крст и град Ниш, јер су из Нишавског округа учествовале само три школе: две средње и једна(наша) основна.

Наши ученици су на занимљив начин презентовали грађевинске материјале од намерница које користимо у исхрани, као и материјале који су  појавом нових технологија занемарени, али данас све више добијају на популарности.

Било је то велико искуство за наше мале истраживаче, а за  све нас подстрек за даљи рад и нове креативне подухвате.

За време трајања Фестивала поставка је била веома запажена, како изгледом тако и презентацијом наших ученика.

Све време боравка атмосфера у групи је била одлична, сви смо лепо сарађивали договарали се и дружили, тако да је све прошло на опште задовољство и ученика и наставника. О томе говоре и похвале које смо добили како од организатора фестивала тако и од посетиоца.

 

 

Нена Стојановић,наст. хемије

Милена Стевановић,наст. ТИО

Марија Петровић,наст. музичке кул.

директор школе Живка Атанасовски,