Основна школа “Војислав Илић Млађи” у Хуму , августа 2011. године се пријавила за Пилот пројекат “ Учење кинеског језика у школама у Републици Србији. “
Овај пројекат је резултат просветне сарадње између Министарства просвете Републике Србије и Министарства просвете Републике Кине. Програм просветне сарадње потписан је 23.децембра 2009.године у Пекингу, за период 2009-2013.
Након потписивања меморандума у влади Републике Србије 14.марта 2012. године и одлуком Министра просвете др.Жарка Обрадовића кинески наставници-волонтери распоређени су на рад у основним и средњим школама у скоро свим школским управама. У школску управу Ниш ,за рад у 5 школа (3 основне и 2 средње) школе, распоређени су професори кинеског језика, Li Xuxing и Zheng Luping. Први час у школи је одржан 22.марта 2012. Ученици, наставници и родитељи су за први сусрет са кинеским наставницима уприличили традиционални дочек у дворишту школе уз погачу и со, а и младенчиће. Часови кинеског језика су факултативни за ученике који су се одлучили да изучавају кинески језик и културу. Од марта до јуна часове су држала оба наставника са једном групом, једном недељно, а од септембра 2012.године формирана је друга група од ученика петог разреда, тако да сада са старијим групом ради наставник LI, а са новом групом ради наставница Luping. Процес вредновања пројекта је почео новбембра месеца 2012. године. Прва евалуативна активност је била анкетирање главних учесника у реализацији наставе и учења кинеског језика, наставници, ученици и школски тимови. Радна група за евалуацију пројекта конструисала је упитнике за сваку циљну групу појединачно. Упитници су попуњени и послати Заводу за вредновање квалитета васпитања и образовања.
Следећа фаза евалуативних активности је био тест знања који ће показати резултате нивоа савладаности градива.
Пројекат се наставља и у школској 2013/2014.

Дочек кинеских наставника и први час 22.3.2012.- почетак пројекта
[nggallery id=1]